dinsdag 1 november 2011

pomanders

Ieder jaar tegen de kerst maak ik er een paar. Van die heerlijk naarkruidnagels ruikende pomanders. Ik heb ze nog van jaren terug, de oudste moet al bijna vijftien jaar oud zijn ,maar heeft nog altijd geur. Ik maak ze vaak als ik naar de televisie zit te kijken.
Neem een bak op schoot (in mijn geval de oude schillenbak) ,en doe er een hoopje kruidnagels, een sinaasappel en een tandenstoker in. Prik met de tandenstoker gaatjes in de sinaasappel en doe in ieder gaatje een kruidnagel, tot de hele sinaasappel vol is. Na verloop van tijd gaat de sinaasappel
indrogen en word kleiner, de kruidnageltjes komen dan dichter tegen elkaar te zitten, en je ziet niets meer van de sinaasappel. Wees niet bang dat de  sinaasappel gaat schimmelen en bederven, want kruidnagel heeft een antibacteriele werking. (Vroeger kreeg je als je een kies getrokken had, een watje met kruidnagelolie in de holte gestopt om infecties tegen te gaan).
In een van mijn oude Engelse maandbladen heeft ooit een foto gestaan met kruidnagelpomanders die al meer dan honderd jaar oud waren.


Dit is een foto uit het prachtige boek "Kruiden" door Emelie Tolley en Chris Mead , bewerkt door Elisabeth de Lesterieux.

Voor mij is de geur van kruidagels onverbrekelijk verbonden met kerst.
                Groetjes en een kruidige dag, Gonnie

1 opmerking:

  1. Mooi zijn ze geworden Gonnie! Ik ben ook al in de kerststemming. Groetjes en tot donderdag.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen

Volgers

Totaal aantal pageviews