zaterdag 12 november 2011

madonna s

He, he, eindelijk weer even tijd voor een blogje. Moest een paar dagen op de drie kleinkinderen passen ( 8, 6, en 1,5 jaar) plus een  verbouwing thuis met hak en breekwerk, dus het was me het weekje wel.
Maar nu is het weer (tijdelijk) rustig.
Zoals de titel al aangeeft gaat het volgende blogje over madonna s.
Ik heb er wat mee , met deze vaak schitterende afbeeldingen van moeder en kind, zonder enige religieuse bijbedoeling, maar gewoon de band tussen moeder en kind.
De prachtige middeleeuwse houten beelden in het museum in Maastricht, of in dit geval de "madonna della segiola" van Raffaello. Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik deze ingelijste prent tegen in een kringloopwinkel in Bussum , ik heb ze gepakt en niet meer losgelaten. Thuisgekomen eens goed bekeken, maar er er stond niets op wie ze was of wie ze geschilderd had. Het is een prent achter glas geplakt met een mooie ronde lijst, gemaakt  rond 1890. Omdat het nogal groot  (0.70 cm) is wist ik even niet een goed plekje te vinden en ze belandde in de winkel. Iedereen vond ze schitterend, maar verkocht werd ze niet, en eerlijk gezegd ik wilde haar eigenlijk ook niet  meer kwijt. Ze hangt nu boven de schouw.

Twee jaar geleden waren op vakantie in Toscane en we bezochten de tuinen van het Palazzo Pitti in Florence en besloten ook nog even in het museum rond te kijken. We kwamen binnen, en daar was ze, "mijn" madonna, overal zag ik ze afgebeeld, op boekjes, sleutelhangers en veel meer.
Zo kwam ik erachter dat ze geschilderd was door Raffaello Sanzio ( 1483-1520 ). De afmeting van het echte schilderij is 0.71 cm, mijn prent is dus op ware grootte.De volgende madonna is geborduurd in petit point. De kleuren zijn prachtig.

Ze zat in een lijst die niet zo mooi was, dus heb ik ze eruit gehaald en er een kussen van gemaakt. Toen ik ze uit de lijst haalde viel er een stukje papier uit waarop stond dat het borduurwerk in 1935 gemaakt was door twee hongaarse zussen die het voor hun "heeroom" hadden gemaakt. Het borduurwerk is ontzettend fijn, de steekjes zijn heel klein.

Deze heb ik gekocht in een antiekwinkeltje in Antwerpen, tijdens een weekend shoppen met mijn twee dochters.
De laatste drie staan in de winkel en zijn dus te koop.


Dit zijn beeldjes die onderdeel zijn van een oud kerststalletje.
Groetjes en een fijn weekend , Gonnie.

1 opmerking:

 1. Hallo Gonnie,
  Ik vind je madonna´s prachtig. Daar zul je vast heel erg blij van zijn... Mooie verzameling heb je zo al bij elkaar.
  Ik wens je een heel fijne week,
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Volgers

Totaal aantal pageviews